Uczta dla zmysłów – ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi

11Nadszedł taki czas, w którym kulinaria zaczęły odgrywać znacznie ważniejszą rolę niż tylko zaspokojenie podstawowej potrzeby głodu. Gotowanie stało się wręcz modne. W telewizji emitowane są różne programy kulinarne, jedne w stylu „reality show” inne jako pojedyncze poradniki „jak jeść smacznie”. Jedzenie stało się czynnością, którą zaczęto celebrować, i słusznie – ponieważ spróbowanie czegoś smacznego, to swoista podróż po krainie smaków.

Przepisy można znaleźć wszędzie, na blogach, w gazetach, w książkach kucharskich oraz na opakowaniach produktów. Tak się składa, ze udało mi się kiedyś pozyskać pewien doskonały przepis właśnie z opakowania (zapomnianego już co prawda produktu) i towarzyszy mi on do dziś. Mam tu na myśli przepis na doskonałe ciasto czekoladowe, którym zamierzam dziś sie z wami podzielić.

Kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, to największą przyjemność przyniesie nam zjedzenie czegoś słodkiego. Frajda będzie tym większa, kiedy ów słodki przysmak przygotujemy samodzielnie. To bardzo proste i skoro ja potrafię go przyrządzić nie należąc do mistrzów wypieków, to Ty także.

Pod przysłowiową „lupę” bierzemy tym razem ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi i polewą. Składniki są na tyle banalne, że prawdopodobnie znajdziemy je w swoim domu bez konieczność wyprawy do sklepu.

Produkty niezbędne do przygotowania naszego ciasta to:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 kostki margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 7 łyżek kakao
  • 200g wiórków kokosowych.
  • Blacha 27x25cm

Jeżeli mamy wszystkie produkty, zabieramy się do roboty. Gwarantuję, że nie potrwa to długo, dlatego polecam już na początku włączyć piekarnik i ustawić w nim temperaturę na 180 stopni.

Produkty potrzebne do przygotowania ciasta:

  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy margarynę i rozpuszczamy. Mieszamy cukier z kakao i dodajemy do rozpuszczonej już masy stale mieszając, aby całość się połączyła. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wychłodzeniu masy, dodajemy mąkę oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie łączymy w całość. Tak przygotowane ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, blachę.

Kolejnym etapem jest przygotowanie kokosów.

  • ¼ kostki margaryny
  • 10 dag cukru (1 szklanka)
  • 4 łyżki mleka
  • 20 dag wiórek kokosowych

W garnku rozpuszczamy margarynę dodając mleko oraz cukier. Kiedy całość się rozpuści, dokładamy wiórki kokosowe. Tak przygotowaną masę formujemy w kulki i umieszczamy we wcześniej przygotowanym cieście.

Całość wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy przez ok 40 min. Gwarantuję iż sam zapach pobudzi wasze kubki smakowe. Kiedy ciasto będzie już upieczone, przyrządzamy polewę czekoladową (50g margaryny lub masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao). Tłuszcz rozpuszczamy z cukrem, dodajemy mleko i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy kakao i cieszymy sie (moim skromnym zdaniem;) najlepszą polewę czekoladową na świecie.

Mam nadzieję, że moje ciasto czekoladowe zagości w Twoim domu na dobre. Smacznego!

P.S. Warto przygotować sobie taki przysmak na domowe spa. Na pewno umili ono cały wieczór.